Tanácsok klímavásárlás előtt

Feltétlenül ajánljuk az alábbiakban felsoroltakat megfogadni minden olyan háztartásban, ahol klímaberendezést kívánnak beruházni! Hogyan válasszunk klímát? Mikor, milyet, és hol érdemes klímát vásárolni?


Mikor vásároljunk klímaberendezést? 

Esetleg megfontolandó, hogy új ház építése esetén midig gondoljunk a klímaberendezés telepítésére. Így könnyebben el lehet tüntetni a csövezést a falban. Ha utólag klímatizálunk, akkor esztétikailag romolhat a ház belülről is és kívülről is. A falon kívüli csövezés esztétikai hátránya a kábelcsatorna. Sokszor nem lehet megoldani a klímatizálást egyetlen kültéri egységgel, de a sok kültéri modul is zavaró, stb. 

Érdemes már kora tavasszal gondolkozni, hogy kell-e klíma vagy sem. Mert nyáron több hetes várakozással fogja megkapni az illető a klímát beszerelve, mert ebben az időszakban a szerelők túlterheltek, így megeshet, hogy már csak akkor kerül beüzemelésre a berendezés, amikor már nem lesz rá szükség az időjárás hűvösre fordulta miatt. 


Milyen szempontok alapján vásároljunk? 

A legfontosabb a megfelelő hűtőteljesítményi igény meghatározása. Ez függ a tér nagyságától, hőterhelésétől. Ezt szakember ki tudja számolni. De vásárlás előtt mindenképpen szükséges, hogy szakember mérje fel a helyszínt. Maga a felmérés általában ingyenes, ha ugyanazt a szakembert bízzák meg a felszereléssel. 

Figyelem! A kímaválasztás bukatói:  

 • Ha alulméretezik a klímát, akkor nem hűti le a teret. 
 • Ha túlméretezik, akkor (ha nem inverteres) sokat fog fogyasztani és drágább lesz a berendezés üzemeltetése. 


A gazdaságossági tényező. 

A klíma gép minősége nagyban befolyásolja a gazdaságos üzemeltetést. Gazdaságosan akkor üzemel egy klímagép, ha minél nagyobb a hatásfoka. Ez azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Minél nagyobb, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Ezt nevezik COP és EER hatásfoknak. Úgy pl., ha 3,2kw-nál nagyobb a hűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény csak 1kw, akkor az A-s energiaosztályú. Ez a legjobb. De vannak ennél még jobbak is a 4 és 5-ös COP-s berendezések. Ezek nemzetközi besorolások.

Akarunk-e átmeneti időszakban fűteni a klímával? Ez egy kicsit megdrágítja a gép árát is. Kényelmi szempontból és gazdasági szempontból is lényeges dolog. Ha nyár után, amikor hirtelen időjárás változás történik, lehűl a levegő és vele együtt a ház is, de központi fűtést még nem akarja bekapcsolni, de igényelné a megfelelő 20-24 fokot a 10-15 helyett, akkor bekapcsolhatja a klímát fűtési üzemmódban és üzemeltetheti akár gazdaságosabban, mint a gázkazánt. 

Ez persze függ a COP-től is. Minél nagyobb, annál jobb. Az egyszerűbb, olcsóbb berendezésekkel is lehet +5C külső hőmérsékletig fűteni. Vannak olyan fűtős (hőszivattyús) klímák, amely akár külső homérséklet -20C-ig használható fűtésre. Így akár az év 90%-ában tudunk fűteni klímával és olcsóbb, mint a gáz.

Mi az az inverteres vezérlés? Fokozatmentes teljesítményszabályozás állítja a kompresszor sebességét ill. a ventillátorokat. Csendesebb üzem és energiatakarékosabb. 

Ha több szobát kell klímatizálni, akkor egyetlen (multi) kültérire több beltérit is rákapcsolhatunk általában 2-4-ig, de vannak ennél nagyobb rendszerek is. Ezeknek komolyabb áraik vannak, de csak egyetlen kültéri modul van. Nem "díszíti" sok gép a családi házat., helytakarékossági-, esztétikai-, zajvédelmi szempontok alapján előnyös.


A szűrők

Többfajta szűrő  van. Az alap a por, pollen és allergén anyagok szűrése és megkötése. Ezen kívül vannak különböző füst és szagszűrők, plazmaszűrők, légállapot javítók stb.


A kivitelezés

Függ az ügyféltől és a szerelőtől: az ügyfél elmondja az igényeket. Pl.: 1 kültéri legyen és sok beltéri; ne látszódjon a kültéri sem és a beltéri sem, stb. 

A szerelő felméri a helyszínt és az igényeket. Elmondja, hogy meg lehet-e valósítani a megrendelő igényeit, és hogy mennyiért. 

A megfelelő szerelő kiválasztásában elengedhetetlen tényező a zöld kártya! 

22/1993. KTM rendelet 2.§ (5): 2002.01.01-től csak a hűtőközegek kezelésére vonatkozó technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolással rendelkező személy végezhet hűtőközeg kezelést, vagy bármilyen munkát a hűtőkör bármely részén, ami a hűtőközegnek a légkörbe kerülését okozhatja. Az igazolást a környezetvédelmi miniszter által kijelölt szervezet adja ki. 


A lakossági klíma berendezések fajtái

A légkondícionáló berendezések egy részét a teljesítményük, kialakításuk, szabályzásuk és nem utolsó sorban áruk miatt az ún. lakossági kategóriába sorolják. Ezek közül a legegyszerűbb és egyben legelterjedtebb berendezések az ablakklímák, melyek Európában kevésbé népszerűek. A split (osztott rendszerű) klímák közül vitathatatlanul az oldalfaliak a legelterjedtebbek. Ezek teljesítménye a 2kW-tól egészen a 10+kW-ig terjed, számtalan beltéri kialakításban, szűrővel, funkcióval. Régebbi vezetékes fali szabályzójukat manapság infra távirányító váltotta fel. 

A spliteket két fő szempont szerint érdemes megkülönböztetni: 

 • mono-, vagy multisplit klíma berendezések 
 • beltéri egység kialakítás szerint 

A mono-, illetve multisplit légkondícionáló berendezések közötti különbség az, hogy egy kültéri egységre csak egy- (monosplit), vagy több beltéri egység csatlakoztatható (multisplit). 

A multisplitek esetében nem pusztán a hűtőköri csatlakoztathatóság kültéri és beltéri egység között a kulcskérdés, hanem a szabályzás bonyolultsága is. 

A beltéri egységek kialakításuk szerint lehetnek: 

 • oldalfali-, 
 • mennyezet alatti-, vagy parapet-, 
 • álmennyezeti kazettás kialakítású -, 
 • légcsatornás kialakítású beltéri egység


Milyen helyiséget klimatizáljunk? 

Logikusan azokat a szobákat érdemes klimatizálni, ahol sokat tartózkodunk a lakáson-, épületen belül. 

Mivel a helyiség hűtését túlzásba is lehet vinni, nagyon ügyeljünk a helyes hőmérséklet beállítására és a beltéri egység elhelyezésére. Különösen igaz ez hálószoba, gyerekszoba és munkahelyi iroda esetében. A hideg levegőt soha ne fújjuk közvetlenül a bent tartózkodó emberekre. 

Több egybenyíló, ajtóval nem rendelkező helyiséget vagy több beltéri egységgel, vagy egyetlen - az egész helyiségcsoport hűtési igényét kielégítő teljesítményű - jól elhelyezett beltéri egységgel (és a hozzá kapcsolódó kültérivel) klímatizálunk.


Milyen beltéri egységet, mikor alkalmazzunk? 

Oldalfali: legelterjedtebb, bárhol használható. 

Parapet: ahol cél-, vagy következmény az oldalsó falfelület szabadon hagyása (pl. tetőtér, vagy munkahelyi környezet). 

Mennyezet alatti: hasonló okokból mint a parapet beltéri esetében, illetve ezek a gépek általában nagyobb teljesítményűek, így tágasabb helyiségekben célszerű alkalmazni. Nagy vetőtávolsága miatt jól "befújja" a távoli sarkokat is. 

Álmennyezeti kazettás: ahol álmennyezet van (min. 30cm belmérettel) célszerű ezt alkalmazni, mivel a mennyezet bármely pontjára elhelyezhető, így optimális klimatizálás érhető el. Az összes cső és szerelvény az álmennyezetben fut, így egyszerű szerelni. Jellemzően nagyobb teljesítményűek. 

Légcsatornás: a legelegánsabb megoldás, ha van hely a beltérit és a kapcsolódó légcsatornát rejtve elhelyezni. Általában az építkezés során már ki kell alakítani ezt a rendszert, mert utólag nagy az átalakítás költsége. Előnye, hogy rejtve, optimálisan elhelyezett légrácsokon keresztül szállítjuk a hűtendő levegőt.


A kültéri egységekről 

Split rendszerű klímák esetében mindig van kültéri egység, mely a berendezés motorja. Leegyszerűsítve mindazon részeket tartalmazza, melyeket egy háztartási hűtőgép hátulsó felénél láthatunk: 

 • kompresszor (a hűtőközeget sűrítő "motor") 
 • kondenzátor (a forró hűtőközeget cseppfolyósító hőcserélő) 
 • ventilátor (a környezeti levegővel lefújja a kondenzátorról a fejlődő hőt) 
 • elektromos- és hűtőköri szerelvények 

A kültéri modul időjárásálló burkolattal van ellátva. Az elhelyezésénél a legfőbb szempont, hogy jól szellőző helyre kerüljön. Külső homlokzaton acélkonzolra kell szerelni. Érdemes előre gondolni a javasolt (és a garancia idő alatt elvárt) karbantartás miatt a szerelhetőségre, hozzáférhetőségre is.


A mono- és multisplit rendszerű légkondícionálók 

Mono rendszerről akkor beszélünk, ha egy kültéri egység csak egy beltéri egységet szolgál ki. Ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb split berendezés. 

Ettől annyiban tér el a multi rendszer, hogy egy kültéri egység kettő (duál~), három (triál~), esetleg négy (kvadrál~) beltéri egységet lát el.


Egyéb ajánlás

Csírátlanító megoldások 

A levegőben található mikroorganizmusok egy része bizonyos hatások ellen védtelen. Az egyik legközismertebb ilyen hatás az UV sugárzás. Ezt a jelenséget sokan kissé félve emlegetik, miközben kontrollált módon szinte naponta találkozunk alkalmazásával. UV fényt használnak a bankjegyvizsgálók, a szolárium berendezések is kontrollált és korlátozott módon bocsátanak ki UV sugarakat, és a szórakozóhelyek kedvelt fényelemi közt is igen sokszor megtalálható UV lámpa. 

Nos, a légtisztításban is lehetőség van ennek a technikának a használatára, mindössze a megfelelő kontrollt kell biztosítani. Ez pedig nem jelent nehézséget, mivel az itt használt UV lámpa teljesítmény sok százszorosan alulmarad a káros limit alatt. 

(Forrás: www.hkvsz.hu)


Az Ön bevásárlókosara még üres!

Ajánlatunk

Vivax ACP-12CH35AEVI BLACK MIRROR klíma

Vivax ACP-12CH35AEVI BLACK MIRROR klíma

A különleges 3D inverteres technológia jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé, csendes működést..

265.000Ft Nettó ár: 208.661Ft

Vivax ACP-12CH35AEVI 'V' design GOLD sorozat klíma

Vivax ACP-12CH35AEVI 'V' design GOLD sorozat klíma

 A V design sorozat a legjobb és a legjobb minőséget képviseli, amelyet a Vivax a mono splitben..

265.000Ft Nettó ár: 208.661Ft

Vivax ACP-09CIFM25AERI - beltéri egység klíma

Vivax ACP-09CIFM25AERI - beltéri egység klíma

Használja ki a beltéri egységet az AERI vagy az AECI külső egységekkel kombinálva, és megoldja a fűt..

52.000Ft Nettó ár: 40.945Ft